Nu har jag… Golvvärme!

Jag är själaglad! Efter mycket om och men så är det gjort – jag har golvvärme! Golvvärme, huh? Ok, låt mig förklara.

Ända sedan man började studera fysik och naturfenomen har man vetat om det faktum att varm luft, till skillnad från svalare luft, stiger uppåt. Det är denna naturlag som gör att värmen från tända ljus rör sig uppåt och faktiskt också det som gör att luftballonger (eller varmluftsballonger som de faktiskt heter) kan flyga. Den upphettade luft som lämnar en värmekälla har en lägre densitet än den svalare luften och har därmed en tendens att lägga sig ovanpå sin kallare motsvarighet. Utan att tråka ut dig som läser denna text ytterligare så bör du veta att detta fenomen inte bara är det som gör att traditionella element i väggen inte ger den nedre delen av rummet en mindre behaglig värme. Det är också så att det kan orsaka en minst sagt energiförlust, vilket om inte annat kan märkas på hushållets elräkning.

 

golvvarme

Exempel på hur det kan se ut.

 
När man som ägare av lägenhet, hus eller semesterboende väljer att installera golvvärme så så gör man det allt som oftast för att det tillför en känsla av lyx och bekvämlighet – vem tycker inte om att sätta ner ett par morgonkalla fötter på ett varmt golv? Men det många inte är medvetna om är att man även gör en rad andra vinster genom att skaffa golvvärme, och den främsta av dessa är just det faktum att man gör energivinster när man installerar golvvärme. Värmen som kommer från golvet stiger ju uppåt som beskrevs ovan, och detta betyder i sin tur att man genom golvvärme fyller hela rummet med väl spridd värme. Det är alltså inte bara skönt för fötterna och ens välbefinnande på morgonkvisten att bo i ett hus eller en lägenhet med golvvärme.
När det gäller det energimässiga sparandet man får på köpet med denna smarta lösning så är det knappast begränsat till uppvärmning. Att ha golvvärme i till exempel våtutrymmen så som toalett, bad eller kök innebär också att man på ett mycket effektivt sätt förhindrar de fuktskador (vilka inte helt sällan medför katastrofala mögelskador i hemmet) som kan vara mycket kostsamma och svåra att åtgärda. Att sälja ett hus eller eller en lägenhet med dessa problem kan också vara mycket bekymmersamma då potentiella köpare är väl medvetna om vilka problem och kostnader detta innebär.
Golvvärme, inte bara i våtutrymmen, har därför så många fördelar för den som äger lägenhet eller hus att fördelarna överväger den i sammanhanget ringa kostnaden att det egentligen inte finns bättre eller smartare investeringar.

Kostnad? Inte gratis men 25 lök var det värt! Läs även “bra att veta om din golvvärme” från Uponor som levererat vårt!